Preguntes freqüents

Aquí podeu consultar les preguntes freqüents del canal de denúncies anònimes de RESIDENCIAS DE ESTUDIANTES, S.L.

Com es tracten les dades de caràcter personal?

D'acord amb el que es disposa en la normativa de protecció de dades vigent, RESA és la responsable del tractament, gestió i emmagatzematge de les dades personals de totes les persones involucrades en les consultes i denúncies. Tant aquestes com els experts externs contractats compleixen amb les mesures tècniques i organitzatives necessàries per a garantir la seguretat de les dades i evitar la seva alteració, pèrdua i tractament o accés no autoritzat.

El Canal de Denúncies està dissenyat per a aplicar la normativa vigent en protecció de dades personals.

Com puc augmentar l'anonimat en denunciar?

Alguns consells per a aconseguir el màxim anonimat, a més d'informar que la denúncia és anònima són:

· Asseguri's que en la descripció de la comunicació no inclou informació amb la qual sigui fàcil identificar-li. El mateix aplica als documents que annexi com a possibles proves.

· No denunciï des d'un ordinador connectat a la xarxa de l'empresa, inclòs un mòbil connectat a la wifi corporativa. Ithikios, com a empresa titular de la plataforma, no registra informació, però abans d'arribar als nostres sistemes ha de passar pels propis sistemes de control com proxy’s o firewalls i pot haver-hi configuracions que permetin saber a quins serveis es connecta.

· Pot utilitzar el navegador de codi obert TOR, que anonimitza l'adreça IP.

Està garantit l'anonimat en la denúncia?

En el procés de denúncia vostè podrà decidir si informa de les seves dades personals o no. Si decideix no fer-ho, haurà d'establir el seu propi seguiment mitjançant el canal de denúncies per a veure els avanços i la resolució. El canal li oferirà un usuari i clau per a accedir a l'evolució de la denúncia. El canal és independent de l'empresa i no registra informació de la IP des d'on es connecta.

He perdut la clau d'accés per a consultar l'estat de la denúncia Què puc fer?

Lamentablement, i per motius de seguretat, només el alertador coneix el seu codi d'accés i la seva clau. Si perd qualsevol d'ells, no podrà fer un seguiment de la comunicació, això no vol dir que la comunicació no segueixi el seu curs, simplement que no podrà veure com avança, ni aportar més informació si l'empresa ho requereix.

Hi ha algun codi ètic en el qual revisar les conductes denunciables?

Sí. Pot revisar el Codi Etic aquí.

On està la plataforma que gestiona el canal?

El Canal de Denúncies funciona sobre una plataforma externa, https://ithikios.com. Ithikios, com a titular de la plataforma, rep les denúncies i les envia automàticament a RESA per a la seva avaluació. Els servidors de Ithikios estan en CPD’s en territori europeu. Les seves dades estan encriptades per a evitar al màxim els riscos d'intrusió.

Per què haig de denunciar el que sé?

La integritat, la responsabilitat i la transparència són valors fonamentals per a RESA. Tenim l'obligació de conèixer i comprendre el nostre Codi d'Ètica. Així mateix, tenim la responsabilitat d'informar sobre qualsevol possible incompliment del nostre Codi.

Puc denunciar una situació laboral si no pertanyo a l'empresa?

Sí. El canal està obert perquè diferents actors de l'entorn empresarial puguin ajudar a detectar activitats no lícites. En qualsevol cas, si es tracta de reclamacions sobre el servei ofert, existeixen altres canals habilitats per a presentar aquestes queixes.

Quan rebré resposta sobre la meva denúncia o consulta? Quin és el termini de resolució?

El Comitè d'Ètica comunicarà l'acceptació de la denúncia/consulta en un termini màxim de 7 dies naturals. El termini de resolució de les consultes serà d'un màxim de 90 dies, tret que la complexitat del cas requereixi d'un termini major de forma justificada.

Qui gestiona el canal de denúncies?

El Canal és gestionat pels responsables del compliment normatiu de les societats de RESA amb accés al Canal, amb la col·laboració, si és necessari, d'experts externs.

Qui gestiona les denúncies?

El Comitè d'Ètica. Els membres del Comitè d'Ètica inicien les corresponents recerques. Si es considera necessari s'externalitza la recerca. Les persones que intervinguin en la recerca estan subjectes també al deure de confidencialitat i a la política de privacitat.

Què succeeix si, posteriorment, es comprova que el contingut d'una denúncia és fals?

L'important és actuar de bona fe i que hi hagi motius per a creure que els fets notificats són verídics. RESA no espera que el denunciant investigui els fets. El Comitè d'Ètica és qui ha d'assumir aquesta funció. Si la recerca conclogués que no s'ha produït cap infracció, i es conclogués que el notificante ha actuat de bona fe, aquest no ha de témer cap mena de represàlia.

Què és el Canal de Denúncies de RESA?

És un mitjà de comunicació que RESA posa a la disposició de tots aquells col·lectius definits amb accés a aquest Canal. A través d'aquest mitjà es poden enviar comunicacions referides als àmbits d'aplicació del Codi Ètic o de qualsevol altra política i norma interna d'aplicació de RESA.

S'han definit una sèrie de categories que ajuden a tipificar les comunicacions per àmbit, facilitant d'aquesta manera la seva gestió i l'emplenament dels formularis d'obtenció de dades.

Si hi ha una urgència haig d'utilitzar aquest canal?

No, aquest canal no està pensat per a gestionar urgències o emergències. Contacti amb les autoritats o serveis d'emergència en aquest cas.